<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6400454012757842278\x26blogName\x3dDARULNAIM+AGROTECH+(+KT0243832-A+)\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://darulnaim-agrotech.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://darulnaim-agrotech.blogspot.com/\x26vt\x3d-2309653141084189302', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe", messageHandlersFilter: gapi.iframes.CROSS_ORIGIN_IFRAMES_FILTER, messageHandlers: { 'blogger-ping': function() {} } }); } }); </script>

flickr

Agen Pengkomposan Yang Efektif

Saturday, August 30, 2008

Cacing kompos menjalankan tugasnya dengan cukup efektif dalam teknologi pengkomposan sisa buangan organik & menukar sisa organik tersebut menjadi baja vermikompos yang berkualiti tinggi.





Kulit tembikai & sayuran rosak dari pasar basah merupakan antara sisa buangan organik yang sesuai dijadikan bahan makanan dalam aktiviti vermiculture.


Sayuran rosak terdiri dari kobis bunga & lobak merah direndam sekurang-kurangnya 24 jam bagi menghilangkan sisa-sisa kesan penggunaan bahan kimia. Selepas proses rendaman dilakukan, sayuran rosak diletakkan di permukaan medium.



Keadaan sayuran rosak yang diletakkan di permukaan medium selepas 24 jam. Cacing mula menjalankan fungsinya sebagai agen pengkomposan.



Selepas 48 jam, sayuran rosak hampir habis dimakan oleh cacing. 'Gerak kerja' makhluk kerdil ciptaan ALLAH S.W.T yang dipanggil cacing cukup mengkagumkan.




Kulit tembikai merupakan makanan kegemaran cacing. Kandungan air yang tinggi pada kulit tembikai amat digemari cacing. Basuh & rendam kulit tembikai terlebih dahulu bagi menghilangkan sisa-sisa bahan kimia. Selepas itu letakkan kulit tembikai di permukaan medium.



Selepas 24 jam kulit tembikai diletakkan di permukaan medium, cacing akan mula tertumpu di bahagian bawah kulit tembikai tersebut.





Selain sebagai makanan kegemaran cacing, kulit tembikai juga berperanan sebagai 'perangkap' bagi hama, kutu, pepijat & ulat putih yang terdapat dalam medium. Hama, kutu, pepijat & ulat putih tertarik pada kelembapan tinggi kulit tembikai.

Bookmark this post to del.icio.us Digg this post! Bookmark this post to Yahoo! My Web Bookmark this post to Furl