Masalah Hama, Kutu & Ulat Putih Dalam Medium
Tuesday, August 26, 2008
Salah satu masalah yang sering dihadapi penternak cacing adalah kehadiran hama, kutu & ulat putih dalam medium. Kehadiran hama & kutu memberi petunjuk bahawa medium terlalu lembab - melebihi 60%. Keadaan yang terlalu lembab mengakibat medium berbau & masam ( kadar pH yang rendah ). Medium yang terlalu basah mengakibatkan berlakunya proses anaerobik - tidak beroksigen & menggalakkan bakteria pengurai nitrogen. Berlakunya proses fermentasi pada sisa buangan organik yang dijadikan medium. Bau busuk pula berpunca dari pelepasan gas ammonia.
Makanan lembik & berair seperti kulit tembikai & sayuran rosak mempunyai kandungan air yang tinggi akan menarik kehadiran hama, kutu, ulat & serangga perosak. Kulit tembikai merupakan 'makanan kegemaran' cacing tetapi boleh juga bertindak sebagai perangkap kepada hama, kutu & ulat.
Hama, kutu & ulat juga berpunca dari tinja ternakan yang digunakan sebagai medium / bahan makanan.
LANGKAH-LANGKAH PENYELESAIAN
1-Kawal kelembapan medium dengan menggunakan 'bulking agent' seperti kertas suratkhabar & sabut kelapa untuk menyerap kelembapan. Buat jadual siraman secara teratur. Perbaiki ruang pengudaraan & pengairan.
2-Penggunaan penutup berjaring pada bekas ternakan.
3-Letak makanan di permukaan medium. Jangan benamkan makanan di dalam medium. Mengelakkan berlakunya proses fermentasi.
4-Buat jadual pemberian makanan yang teratur agar seimbang dengan jumlah cacing yang ada dalam bekas ternakan. Dapat mengelakkan berlakunya lebihan ( overload ) makanan. 1 kg cacing dianggarkan makan 1 kg makanan dalam masa 1 hari. Letak 10 kg makanan untuk bekalan makanan 1 kg cacing dalam masa 10 hari.
5-Pastikan kadar pH medium neutral. Kulit telur yang mengandungi kalsium karbonat boleh digunakan bagi tujuan penstabilan pH.
6-Lembabkan kertas suratkhabar & hamparkan di permukaan medium. Hama & kutu akan tertarik kepada kelembapan tinggi & akan berkumpul di kertas suratkhabar. Buang hama & kutu yang terkumpul & ulangi seperti langkah awal sehingga jumlah hama & kutu berkurangan.
7-Letakkan kulit tembikai basah di permukaan medium. Hama & kutu akan tertarik kepada kelembapan tinggi & akan berkumpul di kulit tembikai. Buang hama & kutu yang terkumpul & ulangi seperti langkah awal sehingga jumlah hama & kutu berkurangan.
8-Letakkan hirisan oren sunquick di permukaan medium. Hama & kutu akan tertarik kepada kemanisan oren sunquick & akan berkumpul di hirisan oren sunquick. Buang hama & kutu yang terkumpul & ulangi seperti langkah awal sehingga jumlah hama & kutu berkurangan.
9-Isi kordial / pemanis ke dalam bekas kecil di permukaan medium. Hama & kutu akan tertarik kepada kemanisan kordial . pemanis & akan berkumpul di dalam bekas berisi kordial / pemanis. Buang hama & kutu yang terkumpul & ulangi seperti langkah awal sehingga jumlah hama & kutu berkurangan.
10-Jika terdapat cacing yang mati di atas permukaan medium, segera buang cacing tersebut. Bau bangkai cacing akan menarik hama, kutu, semua dan lain-lain serangga. Kehadiran semut boleh mengganggu cacing-cacing lain. Gigitan semut boleh mengakibatkan cacing cedera & menarik kehadiran hama & kutu.
11-Penggunaan cecair serai wangi boleh mencegah & menghalau hama & kutu. Isikan cecair ke dalam bekas. Letak bekas tersebut di tengah-tengah bekas ternakan.
Leave your response